Cunina is een Vlaamse ontwikkelingsorganisatie die via persoonlijke peterschappen  en onderwijsprojecten kansarme kinderen in het Zuiden de mogelijkheid geeft om kwaliteitsvol onderwijs te volgen.  De Kempense vzw werd in 1990 opgericht door Sophie Vangheel. Cunina staat bekend voor haar transparantie, haar lage kostenstructuur en haar ongebondenheid. Ondertussen heeft Cunina al meer dan 12.000 kinderen op de schoolbanken gezet dankzij haar unieke persoonlijke Cuninapeterschappen. Daarnaast  werden er meer dan 90 onderwijsprojecten in 6 partnerlanden op 3 continenten gerealiseerd.

Cunina werkt voornamelijk met steun van particulieren en bedrijven. De bekendste partner is allicht Schoenen Torfs, maar ook heel wat  Kempense ondernemingen zoals Vast & Goed Makelaars, EKOL, Distripond, Verhaert NV, Robarov en Van Havermaet Groenweghe behoren tot de partners.
 
Deze week trad ook Bouwbedrijf Beneens en Beneens Alucon uit Olen toe als structurele sponsor. Karel Beneens: “We zijn een langdurig engagement aangegaan om een houtbewerkingsklas te ondersteunen in een partnerschool van Cunina in Zuid-Afrika. Wij zorgen mee voor het hout en het gereedschap waar de leerlingen mee werken en voor de vergoeding van de leraar. In de toekomst gaan we de leraar misschien zelf bijscholen zodat hij het vak nog beter kan overbrengen.” Het budget voor de structurele steun komt deels uit de inkomsten van gerecycleerde afvalstoffen en deels uit het budget voor relatiegeschenken. “Onze klanten zullen hun flessen wijn niet missen, zeker wanneer ze weten wat er met het geld gebeurt” zegt Karel Beneens. De medewerkers van Beneens zelf engageerden zich daarnaast ook om structureel twee petekinderen uit de houtbewerkingsklas financieel te ondersteunen.
 
Oprichtster Sophie Vangheel is blij met het engagement. “Het doet ons steeds plezier wanneer bedrijven duidelijk maken dat maatschappelijk verantwoord ondernemen ook inhoudt dat ze hun verantwoordelijkheid voor kinderen in het Zuiden opnemen. Ik ben ook heel blij dat een bedrijf zoals Beneens, dat bekend staat voor zijn duurzame bedrijfsvoering, zich ook op deze manier engageert voor een betere en rechtvaardigere wereld. Hopelijk volgen andere firma’s in de Kempen hun voorbeeld. Ik zeg altijd: je kan niet alle kinderen van de wereld redden, maar wel de wereld van een kind.” 
 
Meer info vind je op www.cunina.org

Bron: Made In Kempen